lördag 13 februari 2010

Kamelfarm - Bikaner


Världens enda uppfödning av kameler. Just nu ca 400 st i träning

Deshnok


Ett besök i Råttemplet. Inget mer än j..ligt skitigt på golvet. Strumporna fick vi kasta.

fredag 12 februari 2010

Bikaner


Hotellet är ett gammalt palats. Vi bor högst upp me utsikt över fortet o hela Bikaner.

Även kameler blir trötta!



Haveli - insidan



Betraktelser

Indiska man roker inte mycket. Indiska man tuggar och spottar mycket och stort. Man koper nagat som heter Bam, som man sen tuggar och spottar ut.
Indiska kvinnor klar sig mycket vackert i manga olika farger. Nastan alla bar sari eller byxor, tunika och schal. De ar mycket fargranna.
Man har trafikregler i Indien, men ingen foljer dem, utom en: Storst gar forst.
Nar man tror att bussen ar full far minst lika manga till plats. Det finns inte nagat som heter fullsatt i Indien. Kommer man inte in i fordonet star man utanpa eller sitter pa taket.
Indiska brollop pagar i 4 dagar och ar mycket pakostade. Kvinnorna glittrar. De har allt sitt guld pa sig.
Indiska kvinnor i byarna arbetar mycket.
Indiska man i byarna sitter och snackar.
Det finns mycket kor i Indien.
I Rajasthan finns det manga gamla fina handelshus, Havelis, som haller pa att forfalla. En del havelis ar omgjorda till hotell och da ar det mycket fina. Igar natt bodde vi i ett sadant.
Allt verkar vara gammalt. Det finns nastan inget som ser nytt ut.
Indierna ar mycket vanliga. I de sma byarna halsar alla.

Haveli - insidan



Rajasthan


Havelis, täckta me fantastiska målningar som en gång var fina.

Rajasthan - kamelernas land



onsdag 10 februari 2010

Bharatpur - Delhi

Nu ar vi i Delhi.
Igar var vi ute pa landet vid en sjo, dar var hotellvard hade ett stycke mark. Han hade byggt ett lite hus dar. Vi sag inte sa mycket fler faglar, men hade en riktigt skon dag. Latade och solade oss. Bilfarden dit o hem (ca 2 tim  tog det att kora 5 mil) var kanske inte sa skon, vagen var mycket dalig. Men vi korde genom sma byar och kom pa sa satt nara hur man lever pa landet. De flesta har det mycket fattigt. De bor i hyddor och lerhus. De eldar med kodynga, som de torkar. Nar kodyngan torkat forvaras den i "vedbodar", som ocksa ar byggda av kodynga. Man kan se kodynga pa tork overallt, aven fran taget.
Efter ca 4 timmars tagfard (taget forsenat 1,5 timme) ar vi nu som sagt i Delhi. Vi har varit ute och gatt en liten runda och har ar lika kaotiskt som i andra stader. Mycket folk och avgaser.
I morgon blir vi hamtade pa hotellet for var resa i Rajasthan. Det skall bli skont. Bilen vi skall aka i ar en ratt stor Toyota och det blir nog valdigt bekvamt efter alla tag och rickshaws.
Vi sitter nu pa ett internetstalle och det kostar ca 3:50 i timmen.

tisdag 9 februari 2010

Bharatpur


Här finns allt i en salig blandning. Att vara rickshaw förare är nog det tuffaste jobbet i Indien, skrangliga cycklar o 3-4 pers ibland me bagage.

Cyckelrickshaw



måndag 8 februari 2010

Bharatpur - Keoladeo Ghana

Nu sitter vi som sagt pa hotellet i Bharatpur, dar vi varit i nastan tva dagar. Efter Agra akte vi bil ett par timmar och kom hit pa kvallen. Igar var vi i nationalparken Keoladeo Ghana. Keoladeo Ghana ar ett fagelreservat med utpraglade vatmarker. Dar finns aven bl a hjortar och ormar. Det ar mycket flyttfaglar som kommer hit varje ar. Vi cyklade runt och tittade pa faglar. Eftersom det nastan inte regnade vid forra monsunen sa var parken ganska torrlagd och inte sa manga faglar, men desto mer smaflugor.
Idag har vi i stort sett bara latat oss. Vi var inne i stan en liten stund och sen tillbaka till hotellet. 
I morgon skall vi besoka en flod och en damm, dar vi hoppas att vi skall se fler faglar.
Bharatpur ar en stad pa ca 0,5 milj invanare, men om man raknar byarna runt om sa ar antalet ca 2 milj. Denna stad ar som de andra vi varit i, mycket trafik, mycket ovasen, manga kor, ganska skitigt, men anda intressant och roligt att vara har. Man far lite perspektiv pa hur man lever nar man ser hur andra har det. Det finns en fattigdom som ar svar att forsta for oss, men ocksa manniskor som relativt sett har det bra. Hotellet ligger ca 1 km utanfor centrum och en cykelrickshaw kostar INR 20, vilket ar ca 3:50 svenska kronor.

Taj Mahal

Nu sitter vi framfor datorn pa hotellet i Bharatpur. Vi kom hit efter annu en lang tagresa, nattag, till Agra. Tag har i Indien ar inte precis punktliga, sa vi skall inte klaga dar hemma. Taget vi skulle aka med var drygt tva timmar forsenat. Det ar lite kaos innan man har kommit pa plats. Manga ganger galler det att ha vassa armbagar. Indierna ar som sagt manga. Vi akte i AC 3-baddskupe, vilket betyuder att det ar tre baddar pa hojden, inga dorrar utan tva baddar pa tvaren pa andra sigan gangen. Vi skall vara glada att vi inte akte 3-e klass. Dar forsoker man fa in sa manga som mojligt och man kan lungt saga att det ar trangt.
Inna vi kom till Bharatpur besokte vi Taj Mahal. Det var en upplevelse. Mausoleumet ar mycket vackert. Se bilden som vi skickade med mobilen. Dar var mycket folk och alla fotograferade mycket. Taj Mahal har ca 20.000 besokare varje dag. Det ar gjort marmor och ar mycket detaljrikt med manga inlaggningar. Det tog tusentals arbetare drygt 20 ar att fardigstalla.
Sedan besokte vi Agra fort, som byggdes nar Agra var huvudstad i Indien pa 1500 -1600 talet. Fortet var marahadjans bostad, med avdelningar for harem, besokare, soldater och tjanare etc. En maktig skapelse. Fran fortet kan man ocksa se Taj Mahal pa avstand, vilket var mycket vackert.

Bandhavgarh

Vi har via HD forstatt att det ar kallt o snoigt darhemma. Har ar det varmt. Natterna ar lite kyliga men dagarna ar riktigt varma.

Efter en laaang resa med tag (12 timmar)  och bil (2,5 tim)  fran Varanasi kom vi till nationalparken Bandhavgarh kl 2 pa natten. Dar var riktigt fint och vi bodde lyxigt. Tiden dar, 4,5 dagar, tillbringade vi med att aka safariturer med jeep tva ganger om dagen och daremellan latade vi oss.
Det var svart att upptacka tigern, men en dag sag vi tre tigrar och en leopard. Leopard ar valdigt sallsynt att se i parken. Den forsta gangen vi sag tiger, 2 st,  akte vi forst med jeepen. Nar tigrarna var lokaliserad kom det elefanter, som vi fick klattra over till for att komma nara tigrarna som lag och sov o solade sig langre in i djungeln. Vi var bara ett par meter ifran dem.
Strax innan parken skulle stangas pa eftermiddagen upptacktes en leopard. Det var full kaos med alla jeepar och man kan val nastan saga att vi korde rally for att komma till for att se den o fotografera den. Vi fick ett par hyfsade bilder.
Vi sag ocksa en massa andra djur. Morgonturen, kl 05.45, var riktigt kall. Det gallde att vara kladd som for att aka skidor. Det blev varmare nar solen borjade skina pa oss. Det var otroligt dammigt. Alla klader, kameror och kikare fick rengoras efter varje tur.