lördag 20 februari 2010

Var chauffor Anand

Man kan inte resa runt i Indien utan att traffa pa brollop i olika former. Var chauffor, Anand, skall gifta sig i april. Han ar 25 ar och har 4 systrar och 2 yngre broder. Systrarna ar alla gifta. Broderna gar i skolan fortfarande. Anand tjanar ca 4000 INR i manaden, vilket motsvarar svenska kronor 680:-. Han far dricks ocksa och det kan ju variera mycket beroende pa vilka det ar han kor. Pappan ar bonde. Vad vi forstar sa ar det Anand som ar den huvudsaklige familjeforsorjaren tillsamman med pappan.
Och nu skall han gifta sig. Han har aldrig traffit sin blivande fru. Han vet i stort sett inget om henne, mer an att hans systrar sager att hon ar OK. Giftermalet ar helt en affar mellan hans och hennes foraldrar. Han sager att "ar mina foradlrar nojda sa ar jag det ocksa". Hans blivande fru kommer att flytta hem till hans foraldrahem och bo dar och hjalpa hans mor, som borjar bli gammal.
Anands brollop kommer att vara i tva dagar. Forsta dagen ar det i hans foraldrahem, utan bruden, och andra dagen ar det i brudens hem, dar den slutliga cermonin ager rum.
Anand ar som sagt chauffor och kommer att vara borta mycket. Han delar ett rum med 3 kompisar i Delhi, nar han inte ar hemma. Han har 4 veckors betald semester och det ar val troligt att det ar endast denna tid han kan vara hemma.

Tommy


Här dansar kvinnorna med grace.

Ranakpur


The Jain Temple. Det är lätt att fångas av det fantastiskt fina hantverket som pryder templen både in- o utvändigt.

fredag 19 februari 2010

The Jain Temple



The Jain Temple


Fantastikt! Templet vilar på 1444 marmorpelare.

The Jain Temple



Ranakpur


The Jain Temple. Från år 1439.

torsdag 18 februari 2010

Jodhpur


Vår svit, i ett mer än 500 år gammalt Haveli, riktigt Maharaja-ligt.

Mehrangarh Fort


Smyckeskrin

Mehrangarh Fort


Elegant elefantsadel

Jodhpur


Den blå staden. En vy från Mehrangarh Fort.

onsdag 17 februari 2010

Kreatursmarknad


Massor med kameler, bufflar, kor o getter + mycket annat.

Pokaran LBC


Tommy, täffade kolleger till dig, kände inte till ALVEX. Inte heller vad ö-last är men håll med om att han har vackrare design än du?

tisdag 16 februari 2010

Jaisalmer - Jodhpur

Nu har vi kommit till Jodhpur, den bla staden. Husen i den gamla delen ar ljusbla. Ratt fint. Vi var tva natter i Jaisalmer, en underlig stad. Karnan i staden bestar av ett fort som ligger pa ett sandstensberg, som reser sig mitt i oknen. Fortet ar gammalt och bestar av tempel, bostader och nu aven turistaffarer. Lite for mycket turister. Hotellet som vi bodde pa var fint, med en fin takterass med restaurang.
Vi har varit och tittat pa sanddynerna i solnedgangen, men vi red inte pa kamel, som manga andra gjorde.
Hans har skickat en del bilder med mobilen. Ibland har det blivit 2 likadana, men det ar battre med 2 an inga alls.
Idag har vi akt till Jodhpur och tanker stanna har i tva natter. Pa vagen hit stannade vi och tittade in i en gard i en by. Det var ett antal hyddor som lag i en ring runt en gardsplan. Det var rent, men mycket, mycket fattigt. Koket var en hydda, med kokkarl och en oppen eldstad pa golvet. En annan hydda sov man i. Familjen bestod mest av kvinnor och vi blev inte riktigt kloka pa om de var mer an en fru i huset. De sa att de var systrar och att mamman var ute pa faltet, men tva av kvinnorna bar pa smabarn, som verkade vara i samma alder.
Vi har varit forkylda bada tva, men nu verkar det att slappa. (det blir lite roliga ord da o da nar man inte har nagra prickar)
Ni som laser detta far garna lamna kommentarer. Det skulle vara trevligt att veta vem som foljer var blogg.

Patwa-ki-haveli


5 Jain bröder skapade en förmögenhet på juveler o brokader.

Jaisalmer


Patwa-ki-Havelis - köpmanshus byggt 1800 till 1860.

Jaisalmer


Inne på fortet

måndag 15 februari 2010

Jaisalmer fort



söndag 14 februari 2010

Jaisalmer


Sitter på hotellets takterass med utsikt över fortet.

Transport


Detta kan man väl kalla överlass?

Rajasthan

Nu har vi som ni forstar lamnat Delhi. Vi aker nu bil, Toyota Innova, med bara oss som passagerare. Rena lyxresan. Det gar inte speciellt fort. Vagarna har ar hyfsade, men det ar mycket trafik och manga olika fordon pa vagarna, fran kameler, bufflar till lastbilar. Det finns ocksa hjordar av getter, far och kor som stor trafiken. Vi kor ungefar 5-6 mil i timmen. Vi har overnattat pa ett par fina stallen. Gamla handelshus, Havelis, som ar omgjorda till hotell. Stora rum med fina gamla mobler.
Vi har varit tva natter i Bikaner och bodde i den gamle premiarministerns bostad, 120 ar gammal. Idag drivs den hotell av ministerns barnabarnsbarn.  Det fanns manga byggnader, da ministern hade 4 fruar och alla hade sitt revis. Just nu pagar det brollop.
Agarens syster skall gifta sig och vi var inbjudana att delta. Ett brollop pagar i manga dagar. Som vi forstar det firas de forsta dagarna av brud o brudgum var for sig. Da det var systern som gifte sig var det kvinnora som firade pa hotellet. Det var dans varje kvall. Forsta dagen kom alla kvinnor med presenter. Mycket tyger, saris, och pengar. Detta var ett finare brollop och bruden fick manga presenter. Kvinnorna hade sina basta smycket och klader pa sig. Mycket fargrikt och vackert. En brudklanning ar mycket utsmyckad med pajetter och dyl. Den ar mycket tung, vager sakert flera kilo. Pa kvallen var det dans. Endast kvinnorna hade tilltrade och de dansade till en liten orkester som fick smapengar hela tiden. Dag tva firades pa kvallen med dans igen. Dag tre akte vi.
Rajasthan bestar mest av oken, speciellt i de vastra delarna. Nu sitter vi pa en takterass i Jaisalmer och njuter av kvallningen. Just nu ar klimatet perfekt, men snart blir det kallt och da galler det att ta klader pa sig.

Deshnok


Ett besök i Råttemplet. Inget annat än jä...gt skitigt på golven i hela templet. Fick kasta våra strumpor.