lördag 27 februari 2010

Vår driver Anand


I dag har vi besökt Anands hemby, 60 km utanför Delhi. Hans föräldrar är bönder, de har bufflar o odlar olika grönsaker. Det är en enorm skillnad mot livet i en stad.

Delhi


Ett besök vid Mahatma Gandis minnesgrav, Indiens fader, väldigt rofyllt.

Jaipur


Vi har varit på bio o sett 'My name is Khan'.

Jaipur


Vi har varit på bio o sett 'My name is Khan'.

Pushkar


I Pushkar var det storm, åska o hagel, ca 15 mm i dia.

torsdag 25 februari 2010

Dyr glass

Ibland kan det bli riktigt dyrt. Vi var pa ett stalle och bestallde glass. Den kostade INR 700 inkl. skatt for tva stycken. Vi trodde att vi skulle fa glass med gradde och kex osv. Vi fick tva sma kulor. Igar var vi pa ett fint stalle och at. Det kostade med huvudratt och glass till efterratt INR 1700 for 3 personer och da var det en riktigt fin glassbagare.

Kvinnor - Man

Vi har i stort sett inte traffat pa nagon yrkesarbetande kvinna. Pa kontoret som hjaplte oss med bilen fanns det tva kvinnor och i en affar var det agarens dotter, som betjanade oss. Det ar de enda kvinnor som vi traffat pa. Pa hotell, restauranger, affarer etc. ar det bara man som jobbar. De gor allt.
Men...  vi har sett manga kvinnor som grovarbetar. Bade vid vagarbete och vid byggen. De bar ofta sten eller annat. Mycket harda jobb.

Anands brollop

Anand, var chauffor, skall som sagt gifta sig. For ett par dagar sedan visste han bara att det skulle bli i april. Hans foraldrar, brudens foraldrar och en Brahmin (prast)  skall bestamma vilka dagar som passar bast. Det finns en massa tecken om hur det skall vara. Nu ar det bestamt att han skall gifta sig den 1 o 2 april. Det borjar med att hans foraldrar skanker en del juveler, tyger etc till bruden, som blir hennes personliga egendom. Sen hoppas han att han far nagat fran bruden ex. klocka, skor eller nagot annat.
Bruden har han, som sagt aldrig sett. Hon kommer fran en by ca 4 mil fran hans by. Man far inte gifta sig med nagon narmare an ca 3 mil fran byn. Kanske for att forhindra inavel.
Nar man bor i en by ar allting mycket reglerat. En kille kan inte ha en tjej som van, an mindra som flickvan. Man umgas bara inom konen. Det ar bara i staderna man kan umgas mellan konen, formodligen i smyg. Foraldrarna far inte veta nagot.
Anand ar en mycket sympatisk person och valdigt rar. Han har varit en utmarkt chauffor och igar bjod han oss pa bio, Raj Mandir Cinemas. Det var en stor rosa byggnad, lite av Disney. Salongen var jattestor. Vi sag en omtalad film som heter My name is Khan. Filmen var 3 timmar lang, med en liten paus i mitten. Det var ingen typisk indisk film. Det  fanns intedans i den, men dar var romantik, spanning, tragik, humor etc i den. Storyn var bra och vi kunde folja den ratt sa bra fast vi inte forstod manga ord.

Pushkar - Jaipur

Efter Udaipur akte vi till Pushkar, som ar lite av hinduernas Mekka. Vi kom dit sent, da det var mycket vagarbete. Vi gick ut pa kvallen for att ata. Nar vi satt pa restaurangen borjade det aska och regna. Vi kunde flytta in under tak. Helt plotsligt blaste det upp stormvindar och det borjade hagla. Riktigt stora hagelkorn. Det ar svart att forestalla sig att det skall hagla nar varmen ar mellan 25-30 grader. Efter en timme var allt over.
Nu ar vi i Jaipur och har varit har i tva natter och skall stanna en natt till. I morgon aker vi till Delhi och hem aker vi den 1 mars. Jaipur ar staden dar man skall handla. Har finns det mesta. Det finns langa gator med ett utbud som trotsar det mesta. Men det ar jobbigt. Affarsbitradena ar mycket ettriga och till sist vill man inte handla for det ar sa stressigt. Lite har det dock blivit. Det finns en state-goverment emporium, som kanske ar lite dyrare, men det ar lugnt och du vet att det du koper ar akta.

Jodpur - Ranakpur - Udaipur

Vi har nu kommit till Jaipur. Det har varit lite svart med datorer. Pa manga stallen finns det ingen dator eller sa ar det fler som vill till.
Vi var tva natter i Jodpur. Vi sag bl a fortet i Jodpur. Det var helt fantastiskt fint. Sen gick vi omkring pa basarerna och bara tittade. Mycket folk som vanligt. Vi bodde i ett mycket fint rum. Hans har skickat bilder via mobilen.
Sedan akte vi till Ranakpur, dar vi stannade en natt. Vi var och tittade pa ett Jaintempel. Bilder skickade via mobilen. Vi var dar ocksa pa kvallen da det var kvallsmassa. Turister fick bara narvara en halv timme. Forst slog man pa trummor. Det var en helt otrolig akustik i templet. Efter det bad man. Man gick fram till altaret och dar var en liten eld pa ett fat som man svangde runt. Man gjorde detta familjevis. Sedan satte man sig ner framfor altaret och sen fick vi inte vara med langre.
Efter Ranakpur  fortsatte vi till Udaipur. En stad, som ligger vid en sjo. Dar, som overallt annars var det lite vatten. Udaipur ar bl a beromt for att man har spelat in en James Bond film dar. Staden ar inte sa stor och vi gick mest omkring. Besokte ett tempel. Vi stannade dar i 3 natter.

söndag 21 februari 2010

Udaipur


Lotta, utsikt från Baba Palace. Välbekant?